Duhovni centar - "Kuca Djeteta Isusa" Livno

DJELOVANJE SESTARA SLUŽAVKI MALOG ISUSA U LIVNU

 

Duhovni centar Kuća Djeteta Isusa u Livnu, pripada Družbi sestara Služavki Malog Isusa Provincije sv. Josipa-Split. Kuću s okolnim posjedom su sestre dobile na dar od gđice Vojislave Kaić koja živi sa sestrama. Ona je jednom od svoje prijateljice dobila u ruke sličicu s likom i životom Sluge Božjega Josipa Stadlera, Utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Tada se sjetila da joj je majka, koja je pohađala školu u Sarajevu pripovijedala o prvom vrhbosanskom nadbiskupu Stadleru. U ovom dijelu Bosne i Hercegovine nije bilo njegovih sestara i ona je poželjela kako bi bilo lijepo da u njezinoj kući bude kapelica posvećena Djetetu Isusu i sestre Služavke Maloga Isusa koje će tu svakodnevno slaviti Boga. Ta se njezina želja i ostvarila.

Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica blagoslovio je Kuću 29. listopada 2006. godine, a 14. kolovoza 2012. godine posvetio je oltar, blagoslovio i otvorio veliku Kapelicu i kuću 3 Djeteta Isusa. Tom zgodom je istaknuo kako je Božja providnost da sestre Služavke Malog Isusa dođu u ovaj kraj i zahvalio sestrama što su ovoj mjesnoj Crkvi i ovom narodu na raspolaganju. Tom zgodom S. Sandra Midenjak, provincijalka pozdravljajući prisutne i zahvaljujući svim dobročiniteljima, napose gđi Voji Kaić reče: Božju darovanost u ljepoti ovog kraja, posebno ovim prostorima uz rijeku Žabljak, mislile smo da ćemo najbolje upotrijebiti ako ovdje uredimo prostor za duhovnu obnovu i odmor za sestre u njihovim duhovnim i tjelesnim potrebama. I s tim smo počele. Međutim, s vremenom se uvidjela potreba za većim prostorom, koji bi bio otvoren i za potrebe drugih koji ovdje žele naći duhovnu okrepu, i u susretu s Bogom i ljepotom okoliša obnoviti svoje duhovne snage. Zato je ovo naraslo u duhovni centar – da u njemu duhovno poraste tkogod u njega dođe ili se u njemu zaustavi.

Duhovni centar Kuća Djeteta Isusa prvenstveno je namijenjena za duhovne vježbe, duhovne obnove i razne sastanke sestara Služavki Maloga Isusa, te za duhovne vježbe svećenika, bogoslova, članova raznih redovničkih zajednica. Kuća Djeteta Isusa je također otvorena i za duhovne obnove, jednodnevne i višednevne susrete raznih molitvenih zajednica i drugih laičkih skupina. Prikladna je za sabranost, razmišljanje, molitvu i osobne duhovne razgovore. Ovdje se okupljaju mladi, posebno Prijatelji Malog Isusa - vanjski suradnici sestara Služavki Maloga Isusa iz okolnih župa i iz Hrvatske na dnevne ili trodnevne duhovne obnove, koje vode sestre.

Svakog 8. u mjesecu, kao spomen na dan smrti Sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera i molitvu za njegovo proglašenje blaženim, te svakog 25. u mjesecu, na spomen Isusova rođendana, u kapelici Djeteta Isusa imamo sv. misu i cjelodnevno klanjanje pred Presvetim. Molitveni program vode sestre. Isus-zatočenik ljubavi u našim crkvama, strpljivo nas i s ljubavlju čeka, žedan je naše vjere i naše ljubavi, dođimo na klanjanje u kapelicu Djeteta Isusa. Tu zahvaljujemo euharistijskom Isusu – Bogu s nama za Njegovu prisutnost i ljubav, molimo za naše obitelji, za duhovna zvanja, za naš hrvatski narod i za cijeli svijet.

Sestre, prema svojim mogućnostima, pružaju duhovnu i materijalnu pomoć potrebnima, a uključene su na razne načine u život mjesne Crkve. Sestre sudjeluju u župskom apostolatu, vode crkveno pjevanje u župi: Čuklić i filijali u Prologu.

Duhovni centar Kuća Djeteta Isusa dragocjena je oaza mira i tišine, nastao iz ljubavi i velikodušnosti mnogih prijatelja i dobročinitelja. Svatko tko jedan dan provede ovdje poželi se vratiti da odmori dušu i tijelo kako bi stekao duhovnu snagu za svagdanje životne borbe.

Okoliš je prelijep. Malo je izvan grada, a uz same temelje kuće teče rijeka Žabljak. Ima dosta prostora za šetnju. Kuća Djeteta Isusa sada ima malu i veliku kapelicu, veliku dvoranu, blagovaonu, 70 ležaja s tim da su četiri sobe po tri i četiri kreveta, što je predviđeno za mlade. Želja nam je što bolje iskoristiti ove prirodne ljepote koje sigurno mogu djelovati i na preobrazbu mnogih duša.

Program duhovnih obnova i susreta za sestre Služavke maloga Isusa i Prijatelje Maloga Isusa vode sestre ove zajednice. Grupe koje žele imati svoj vlastiti program i svoje voditelje mogu se prijaviti te iskoristiti slobodne termine.

U duhovnom centru Kuća Djeteta Isusa u Livnu djeluju tri sestre Služavke Maloga Isusa: s. Sandra Midenjak, poglavarica zajednice,  s. Nevena Cvitanović i s. Ines Marić.

 

Duhovni centar Kuća Djeteta Isusa
Donji Žabljak bb
BiH - 80100 Livno
tel. 034/204 347
faks 034/208 310
e-pošta: kuca.djeteta.isusa@tel.net.ba; sestra.sandra.midenjak@gmail.com

http://kucadjetetaisusa.webs.com